Vagabond satsar på miljövänliga skor

Vagabond satsar på miljövänliga skor

Det är inte ovanligt att man som företag satsar på att göra sina produktioner mer miljövänliga. För företagen behöver det främsta intresset inte ens nödvändigtvis vara att skona planeten – eftersom målgrupperna i allt högre grad tar ställning faller det sig naturligt att aktörerna anpassar sig. Aktörer som däremot inte intar en miljövänlig position riskerar att istället tappa en del kunder. 

Enkel återvinning

Ett av de företag som på sistone gjort stora satsningar inom det här området är Vagabond. Skor från Vagabond kan nu återvinnas av dess bärare på ett mycket enkelt vis. Kunden går helt enkelt in i en Vagabond-butik med sina skor och lämnar in dem, varpå butiken tar över och ser till att skorna kan återanvändas på något sätt. 

Antingen ger butiken vidare skorna till någon annan, förmodligen om de är i tillräckligt bra skick för det. Om inte återvinns skorna till återanvändningsbara material, som kan göras till nya produkter (inte nödvändigtvis skor alltså). 

Ta hand om skorna

Ett annat led i miljötänket är att uppmana kunderna att själva leva mer miljövänligt. I en video där begagnade skor visas upp säger de att man endast bör köpa de skor man verkligen vill ha, och sedan vårda dem för att säkerställa en god livslängd. Hur man bör vårda Vagabonds skor finns det gott om information kring på deras hemsida. De delar upp skovården i tre delar; rengöring, vård och skydd. 

  • Rengöring. Det första steget till god skovård är alltid att rengöra. Det här uppmanas man göra med en fuktig trasa, en borste eller ett särskilt verktyg.
  • Vård. Efter rengöring väntar vård. Här när och fräschar man upp skorna med vax, skokräm eller passande läderputs.
  • Skydd. Efter rengöring och vård väntar skydd för att säkerställa att skorna får den långa livslängd de kan få. Det här momentet handlar om att skydda skorna från smuts, regn och väta. Den som använder impregnering uppmanas välja en produkt som är vattenbaserad och som följer de regelverk som finns kring kemikalier. 

Överlag är skovård inte särskilt krävande, men runt höst och vår kan rengöring behöva göras särskilt ofta. Klart är att dina Vagabond-skor håller längre om de tas om hand på rätt sätt.