Råd kring köp av mountainbike

Att välja ut din första mountainbike kommer förmodligen att vara ett av de svåraste besluten du behöver fatta. Vi rekommenderar att du sätter en budget innan du ger dig ut på jakt efter en ny MTB, och sedan förhåller dig till denna så du vet vad du har råd med. Förutom att ha budgeten klar för dig, bör du även känna till vilka funktioner och vilka typer av MTB-cyklar du bör hålla utkik efter.

Det kan till exempel vara svårt att slå det värde som en 29-tummare med hardtail (dämpning endast framtill på cykeln) ger, när du just är i färd med att börja med mountainbikecykling. Du kan förstås spendera så mycket eller så lite pengar du vill på en 29-tumscykel med dämpning framtill, men om du går under 5 000-kronorsgränsen kommer du få en cykel som är sämre än vad du behöver. Om du har råd med det, rekommenderar vi dig att du tittar på cyklar i 10 000-kronorsklassen, eftersom cyklar i denna prisklass ofta har finare cykelkomponenter och därmed ger dig en cykel som kommer hålla längre utan att du behöver uppgradera den eller köpa en ny cykel.

Bra men billig mountainbike

Om din plånbok inte tillåter att du köper en cykel för cirka 10 000 kronor, eller om du helt enkelt inte känner dig bekväm med att spendera så mycket pengar på en sport som du kanske inte riktigt har fastnat för, finns det faktiskt bra cyklar som kostar omkring 6 000 kronor. Deras framgafflar kanske inte har en luftfjäder, och drivlinan skulle kanske kunna vara bättre, men de komponenter som sitter på cyklar i denna prisklass är trots allt respektabla. Du kan till och med hitta en cykel i denna priskategori som har hydrauliska bromsar, om du har lite tur!

Med hjälp av ovanstående information hoppas vi att du känner dig bekväm inför köpet av din första mountainbike. När du vet vad du ska titta efter och vad du kan förvänta dig av cyklar i de olika prisklasserna, är det enklare för dig att fatta ett välgrundat beslut och köpa en cykel som du verkligen har glädje och nytta av!