Fördelarna med motion

Den rekommenderade mängden fysisk aktivitet för vuxna är 30 minuter med måttlig intensitet fem dagar i veckan och 20 minuter med kraftig intensitet tre dagar i veckan. Det rekommenderas att man börjar ett träningsprogram långsamt och växlar mellan ett kontinuerligt pass och flera kortare pass på minst 10 minuter. Nybörjare bör gradvis öka längden och intensiteten på sina övningar för att undvika skador.

Det rekommenderas att använda motståndsträning för att bygga upp styrka och tona muskelgrupper. Personer med medicinska tillstånd eller funktionshinder kan ha nytta av övningar som är utformade för dem. De bör rådgöra med en sjukvårdspersonal innan de påbörjar ett träningsprogram.

Styrkeövningar bör rikta sig mot stora muskelgrupper två till tre gånger i veckan, med 48 timmars mellanrum. Detsamma gäller för flexibilitetsövningar. Träning för ”hela kroppen” bör göras två gånger i veckan, medan träning för ”bendag” bör ske oftare. Om du har problem med balansen bör du tala med din vårdgivare om balansspecifika övningar. En fysisk undersökning kan avgöra om du bör påbörja ett träningsprogram i ett visst syfte, bland annat för att förebygga skador.

Utbildning är också bra för sinnet. Regelbunden motion bidrar till att lindra depression, förbättra minnet och sömnen samt förbättra det allmänna humöret. Även blygsam motion kan gynna din mentala hälsa. Regelbunden motion kan hjälpa dig att leva längre och må bättre med dig själv. Det förbättrar din fysiska kondition och ökar ditt sexliv. Det är också ett utmärkt sätt att hålla sig aktiv och minska stress. Om du har en plan för fysisk aktivitet kan du införliva den i ditt dagliga schema.

Fördelarna med motion

Det finns många fördelar med motion. Motion får dig inte bara att må bra fysiskt utan är också bra för ditt sinne. Fördelarna med motion varierar från person till person, och du kanske vill ändra din rutin så att den passar din livsstil och dina behov. Prova att gå till gymmet regelbundet eller hitta en alternativ form av motion. Om du gillar att hålla dig aktiv kan du prova att gå med i en träningsklass eller till och med träna hemma. Fördelarna med träning kommer att märkas långt efter att du har börjat!

Utbildning förbättrar ditt humör och hjälper dig att sova bättre. Motion frigör endorfiner, som är välmående kemikalier i hjärnan. Du börjar känna dig bättre redan några minuter efter att du börjat röra på dig, och fördelarna med träning kan hålla i sig i flera timmar. Regelbunden motion ökar också energinivåerna. Regelbunden motion kan också förebygga viktökning och typ 2-diabetes. Dessutom håller det dina ben starka. Alla dessa fördelar gör att motion är ett utmärkt val för din dagliga rutin.

Utbildning ökar självkänslan. Studier visar att personer som tränar regelbundet rapporterar lägre stressnivåer. En bättre sömncykel kan också minska ångest och förbättra humöret. Personer som lider av sömnlöshet kan också sova bättre om de motionerar. Dessutom har motion visat sig förbättra sömnkvaliteten och minska sömnlatensiteten. Det rekommenderas att vuxna gör minst 30 minuter måttlig fysisk aktivitet varje dag. Även om du inte har tid att motionera är det en bra idé att börja långsamt och bygga upp den rekommenderade mängden.

Fördelar med en andningsövning

Att utöva en andningsövning kan vara ett fördelaktigt sätt att lugna det autonoma nervsystemet. Genom att sakta ner andningen byggs koldioxid upp i blodet, vilket stimulerar vagusnerven och ger en lugnande effekt i hela kroppen. Alternativa näsborrhålsandningar kan också ge liknande effekter. Genom att fokusera på andningsövningen kan du känna dig lugn och även lindra stress. Så vilka är fördelarna med denna andningsövning?

Den första fördelen med denna andningsövning är dess naturliga lugnande effekt. Den ökar i styrka och effektivitet med upprepning. Under den första månaden bör du börja med fyra andetag och gradvis utöka den till åtta. Om du blir yr när du utför övningen för första gången behöver du inte oroa dig. Denna yrsel kommer att försvinna. Efter några dagar kommer du att känna dig mer bekväm. Så småningom kommer du att kunna andas upp till åtta andetag utan att känna dig yr.

En annan fördel med övningar i magandning är att de stärker diafragman, muskeln som skiljer bröstet och buken åt. Förutom att förbättra kroppens förmåga att tolerera intensiv träning minskar den här andningsövningen också risken för skador. Du kan göra den här andningsövningen var som helst – när du ligger i sängen, på en soffa eller till och med i sängen! Kom bara ihåg att hålla dig sittande, på detta sätt, så att din core är aktiv under hela processen.

Men även om andningsövningar inte är ett botemedel mot alla sjukdomstillstånd kan de bidra till att minska stress och förbättra sömnen. De fungerar bäst när de görs tillsammans med andra behandlingar. Fysioterapi, kostförändringar och stresshantering är några vanliga exempel. Vissa andningsövningar är bäst att utöva dagligen. Då får du de fördelar du behöver av dem. Men se till att rådgöra med en läkare innan du påbörjar ett program med andningsövningar. Det bästa sättet att utöva dessa övningar är att hitta den som passar din livsstil.

 

Hur du ökar din konditionsövning

Om du menar allvar med att gå ner i vikt och uppnå dina konditionsmål måste du öka din konditionsträning. Men om du inte kan engagera dig i ett konsekvent träningsprogram kan du gradvis öka din fysiska aktivitet. För att uppnå maximala fördelar med din träningsrutin bör du kontrollera med en hälsovårdare för att fastställa rätt mängd fysisk aktivitet. Beroende på din ålder och hälsa kan du börja med några minuters daglig motion och successivt arbeta dig uppåt.

Om du är nybörjare bör du värma upp i minst fem minuter innan du börjar ett nytt träningsprogram. Du bör gradvis öka din hastighet och intensitet. Du bör också värma upp och sträcka ut dina muskler innan du börjar med någon träning. Kom alltid ihåg att stretcha innan du börjar ett träningsprogram och att andas naturligt under processen. Det är en bra idé att börja med övningar för överkroppen innan du arbetar dig ner till underkroppen. Genom att gradvis öka tempot och varaktigheten kommer du att känna mindre smärta och få mer nytta.

Fördelarna med konditionsträning är många. Oavsett om du tränar på ett gym eller promenerar runt i grannskapet kan motion hjälpa dig att minska risken för diabetes, hjärtsjukdomar och benskörhet. Även om många tror att ett medlemskap i ett gym är nödvändigt för att öka din motion, är sanningen att det är bättre att ägna sig åt viss fysisk aktivitet än ingen. Kom bara ihåg att börja i liten skala och öka intensiteten med tiden.